Portfolio/CV Durk Kramer en Ykje Hibma

De reis van Durk & Ykje

Na het volgen van de opleidingen theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Ykje) en Kunst en Design aan de Noordelijke hogeschool Leeuwarden (Durk) werkten we van 1998 tot 2011 in Fryslân en ver daarbuiten als als kunstenaarsduo Ykje|Durk.

We maakten vrij werk voor VHDG, Keunstwurk, en Buro Leeuwarden. We gaven onder andere vorm aan interieurprojecten voor Jeugdtheaterschool Leeuwarden, de afdeling Communicatie en Media Design van de NHL en de foyers van Stadsschouwburg de Harmonie.

Verder werkten we aan de vormgeving van locatie theaterprojecten in binnen en buitenland van o.a. Tryater, Dogtroep, jongeren theatergroep Dox. Op talloze wateren in Fryslân, in een gevangenis in Brugge, op het plein van de revolutie in Moskou, op scheepswerven, scholen, in weilanden, op eilanden, in  theaters en notaristuinen. Overal werkten we samen met acteurs,  bewoners, makers, de mienskip.

Daarnaast werkten we vele jaren met vrijwilligers aan decors en kostuums voor het Openluchtspel Jorwert en ontwierpen de festivallocaties voor het noordelijk filmfestival en het bevrijdingsfestival. Samenwerken, verhalen vertellen en ervaringen creëren. Mochten jullie hier graag beelden van zien, graag brengen wij nog een ‘papieren’ portfolio langs uit die tijd :  )

In 2007 wonnen we de Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving in Friesland. Met het project Binnenboard, een mobiele tienerplek.

Toen onze oudste zoon werd geboren in 2004 was dat het begin van een zoektocht naar een meer natuurlijk en holistisch leven. Meer bewuste keuzes op het gebied van wonen, werk, voeding en educatie. Tijdens een reis door Portugal in 2011, werden we diep geraakt door de aardse, natuurlijke omgeving en de kalme manier van leven.

In 2012 pakten we onze yurts (prachtige ronde mongoolse tenten) op en verhuisden naar de Algarve. Hier vonden we  een een uitgebreid internationaal netwerk van freilerner, permaculturists en natural building experts. We gingen in de leer bij spirituele meesters, kruidenvrouwen en deden sjamanistische rituelen. Zo kwamen we steeds meer in contact met onze intuïtie en herstelde onze verbinding met de natuur. We bouwden een internationaal ecoproject op met yurts en ‘tiny houses’ en organiseerden workshops Sharing Nature (spelvormen voor natuurbewustzijn), retraites en Ouder-Kind-Weken. 

Zo hebben we tientallen mensen/families van over de hele wereld begeleid en kunnen inspireren met onze zelfvoorzienende en intrinsiek gemotiveerde leefstijl. Velen hebben een diepgaande transformatie ondergaan en hun leven veranderd na thuiskomst. Er verschenen artikelen over onze bewuste leefstijl in de duitstalige Happinez en Weekender.

Durk kwam in Portugal in aanraking met een kudde ezels en raakte gefascineerd door hoe ze, ons mensen, spiegelen. Gaandeweg organiseerde hij wandelingen met zijn eigen vier ezels in de wilde natuur en ontwikkelde zo een eigen natuurcoaching-methode met ezels. In de zomer van 2018 heeft Durk zijn droom verwezenlijkt om met een ezel van Zuid naar Noord Portugal te lopen. Een ware pelgrimstocht langs oeroude routes.

Natuurcoaching

Terug in Nederland volgde Durk in 2020 een opleiding tot natuurcoach bij Innersteps. Sindsdien werkt hij individueel en met groepen volwassenen en kinderen in de Nederlandse natuur. Onder meer op de Zijnplek in Katlijk, voor It Fryske Gea, De Zomerschool Leeuwarden en afgelopen zomer Innerlijke Wildernis wandelingen in Drenthe.

Reis Durk en Ykje

Daarnaast werkten we mee aan projecten van Kening fan de greide, een burgerinitiatief van boeren, burgers, wetenschappers, natuurbeschermers, beleidsmakers, kunstenaars en muzikanten die zich inzetten voor het herstel van cultuurlandschap en biodiversiteit.

Onder meer aan de vormgeving van de Grondrede, een film/manifest voor een gezonde bodem:

‘Dreambyld’ (2020) Stel, je mag dromen over de toekomst van het landschap. Hoe zou jouw droombeeld er dan uitzien? Deze vraag werd voorgelegd aan 25 bewoners uit de voormalige gemeente Baarderadeel (Friesland). We ontwierpen een pakket-met-handleiding konden de deelnemers tijdens de lockdown alsnog thuis toewerken naar een concrete mindmap. Van al deze dromen – van boer tot burger en van wetenschapper tot kunstenaar – maakten we één gemeenschappelijk Dreambyld, “It Weefsel fan Libben en Gelok”.

Dreambyld

Voor het project ‘Fryslân fan boppen’, waarbij over heel Fryslân drones opnamen maakten van honderden boodschappen die mensen voor elkaar maakten in de corona crisis. We maakten we met Kening het woord SOARCH in ruige mest. Als inspiratie voor een gezond bodemleven: onze basis.

Project Soarch

Ook werkten we mee aan de organisatie van het eerste ecosystem restoration camp (2021) van Kening: Together with many enthusiastic landscape builders, with a lot of opportunities to learn about ecosystem restoration, both in theory and practice. We will be restoring a living landscape in which all forms of life will thrive.

Project restoration camp

In 2022 werkten we aan:

 • Het project ‘Feel good, Fiel Bosk’ voor het  Bosklab van Arcadia, tijdens Oerol in het Hoornsebos op Terschelling
 • Werkte Ykje met Kening aan kostuums voor het project ‘In nije maitiid’
 • Gaf Durk coachingsessies tijdens de Greidesessies van het project IIs van Arcadia
 • Ontwierpen we het interieur voor de maakplaats van Het Achterland in de Molkfabryk in Burgum
 • Bereidde Ykje Healing Foods voor retraites van Elisabeth de Koning
 • Coachten Durk en Ykje kinderen en jongeren op de Zijn-plek in Katlijk
 • Startte Ykje met de 2 jarige opleiding tot transpersoonlijk coach op de School voor Bewustzijn
 • Gaven we Healing Foods workshops en een inspiratiedag over Slow Living, zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant 
 • De vormgeving voor het cultuureducatie festival 2022  in het Stationskwartier in Leeuwarden
 • Gaf Ykje coachingsessies in bewust ouderschap en was als doula bij de watergeboorte van Femke

In 2023 werken we o.a. aan:

 • het interieurontwerp van de PABO op de NHL Stenden 
 • het interieurontwerp voor Birdeyes in Leeuwarden
 • Workshops natuurbeleving voor jongeren voor Het Achterland